Gutenberg ve WordPress Sayfa Üreticileri Arasındaki Gerçek Fark Nedir

Gutenberg vs WordPress Sayfa Üreticileri - Gerçek Fark Nedir


 Daha fazla kullanıcı WordPress 5.0'a yükseldikçe, yeni WordPress blok düzenleyicisi Gutenberg'in WordPress sayfa oluşturucu eklentilerini sürükle ve bırak işleminin yerine geçmesi gerekip gerekmediği sorulmuştur. Yeni WordPress blok düzenleyici oldukça güçlüdür ve güzel içerik düzenleri oluşturmanıza olanak sağlar. Ancak, güçlü sayfa oluşturucu eklentileriyle eşleşmiyor. Bu yazıda, gerçek farkı anlamanıza yardımcı olmak için Gutenberg vs WordPress sayfa oluşturucu eklentilerini karşılaştıracağız. Gelecekte nasıl değişeceğini görmenize yardımcı olmak için Gutenberg'in gelecekteki yol haritasını da paylaşacağız.

 Gutenberg vs WordPress Sayfa Oluşturucu Eklentileri (Açıklamalı)

 Gutenberg , yeni varsayılan WordPress editörüdür. Yazı ve sayfalara içerik öğeleri eklemek ve düzenlemek için bloklar kullanır, dolayısıyla ad bloğu düzenleyicisini kullanır. Gutenberg, kolayca özel içerik stilleri ve sürükle ve bırak öğesi eklemenize izin verdiğinden, kafanız karışır ve sayfa oluşturucu olarak adlandırılmaya başlar. Ancak yakın bir yerde değil (en azından henüz değil). WordPress sayfa oluşturucu eklentileri , herhangi bir kod yazmadan tamamen özel web sitesi tasarımları oluşturmanıza olanak sağlayan sürükle ve bırak tasarım araçlarıdır. Beaver Builder , Divi ve Visual Composer gibi en iyi WordPress sayfa üreticileri önemli ölçüde daha güçlüdür. Gutenberg'den çok daha fazla tasarım esnekliği kullanabileceğiniz ve sunabileceğiniz hazır şablonlarla geliyorlar. Daha iyi bir anlayış elde etmek için Gutenberg ile Page Builders arasındaki farkları daha yakından inceleyelim.

Gutenberg ve WordPress Sayfa Oluşturucu Eklentileri Arasındaki 7 Temel Fark

 En büyük fark, Gutenberg'in varsayılan bir WordPress editörü olması ve WordPress ile yerleşik olarak gelmesidir. Diğer taraftan, sayfa oluşturucu eklentileri üçüncü taraf geliştiriciler tarafından oluşturulur ve desteklenir. WordPress.org ekibi Gutenberg’i sayfa oluşturucu olarak adlandırmaz. Bunun yerine, buna blok düzenleyici diyorlar ve WordPress'te içeriği düzenlemenin modern bir yolu olarak sunuldu. Bunun büyük bir nedeni var ve ikisi arasındaki farkları okuduğunuzda çok netleşecek.

1. Sürükle ve Bırak özellikleri Gutenberg bir sürükle ve bırak sayfa oluşturucu değildir (en azından şu anki haliyle değil). Blok ekleyebilir ve yukarı ve aşağı taşıyabilirsiniz, ancak genişlik / yüksekliklerini ayarlayamaz, diğer blokların içine blok ekleyemez veya sütun ve satır kullanarak karmaşık mizanpajlar oluşturamazsınız. Öte yandan, sayfa Oluşturucular blokları / widget'ları sürükleyip bırakmanıza, yüksekliklerini ve genişliklerini ayarlamanıza ve hatta sütunlar oluşturmanıza ve diğer blokların içine bloklar eklemenize izin verir.

 2. Tema desteği ve uyumluluk Gutenberg, WordPress tema stillerine çok güveniyor. Kendi CSS'lerinden bazılarını ekler ve hatta bloklar için özel CSS eklemenizi sağlar, ancak tema stillerinizi ve ayarlarınızı geçersiz kılmaz. Sayfa oluşturucu eklentileri tema stillerinizle çalışabilirken, aynı zamanda bir sayfayı tamamen ele geçirme ve temalarınızın stillerini geçersiz kılma seçeneği sunar. Özel sayfa düzenleri oluşturmak istiyorsanız bu son derece yararlıdır.

3. Canlı düzenleme vs arka uç editörü Gutenberg'de bir yazıyı veya sayfayı düzenlerken, ekranda gördüğünüz gerçek yazı veya sayfanızın canlı bir önizlemesi değildir. Gutenberg bir arka uç editörüdür ve önizlemede içeriğinizin nasıl görüneceğini göstermek için elinden gelenin en iyisini yapar. Diğer yandan, sayfa oluşturucu eklentileri, sayfanızı düzenlerken gerçek bir canlı önizleme sağlar. Sayfayı kaydetmeden işlerin tam olarak nasıl göründüğünü görebilirsiniz.

 4. İçerik Düzeni ve Sayfa Tasarımı Gutenberg blokları size içerik mizanpajları oluşturma özgürlüğü verir, ancak bunlar oldukça sınırlıdır. Sütun, tablo ve tam genişlikte kapak resimlerini kullanabilirsiniz. Sayfa oluşturucular daha esnektir. Yalnızca içerik ekleyemezsiniz, aynı zamanda tüm sayfa düzenini de değiştirebilirsiniz. Her widget ve blok için daha fazla tasarım seçeneği sunarlar.

5. Widget'lar ve bloklar Gutenberg, yaygın olarak kullanılan tüm içerik öğelerini kapsayan iyi bir varsayılan bloklar kümesiyle gelir. Ayrıca blokları diğer postalara ve hatta diğer WordPress web sitelerine kaydedebilir ve yeniden kullanabilirsiniz . Eklenti geliştiricilerin de kendi bloklarını oluşturmalarını sağlayan güçlü bir API'ye sahiptir. Tüm üst WordPress eklentileri zaten kullanabileceğiniz kendi Gutenberg bloklarına sahiptir. Sayfa oluşturucular daha fazla blok, modül ve widget ile birlikte gelir. Karuseller, kaydırıcılar, harekete geçirme düğmeleri, iletişim formları , geri sayım zamanlayıcıları ve daha fazlasını içeren gelişmiş içerik öğeleri sunarlar . Ayrıca daha sonra tekrar kullanmak üzere tek tek blokları, satırları veya tüm şablonu kaydedebilirsiniz. Popüler sayfa oluşturucular, diğer geliştiricilerin uzantıları ve blokları yapmalarını sağlayan kendi API'lerine de sahiptir. Örneğin, Beaver Builder için Ultimate Addons paketi ve Divi Page Builder için Divi Monk .

 6. Biçimlendirme ve Şekillendirme Seçenekleri Gutenberg'deki bloklar kendi stil ve biçimleme seçenekleriyle geliyor. Ancak, bu seçenekler sınırlıdır. Daha fazla stil ve biçimlendirme için, bir blok için kendi özel CSS'nizi eklemeniz gerekir. Öte yandan, Sayfa Oluşturucular çok daha fazla şekillendirme seçeneği sunar. Blokların arka plan renklerini değiştirebilir, degradeleri kullanabilir, font simgelerini kullanabilir, yazı tiplerini seçebilir, satır yüksekliğini ayarlayabilir, öğelerin genişliğini ayarlayabilir, resimlerde stilleri kullanabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.

 7. Kapsam Gutenberg'i WordPress'e eklemenin amacı, kullanıcılara modern bir yazma deneyimi sunmaktır. Blogcular, yazarlar, fotoğrafçılar ve işletmeler de dahil olmak üzere herkes tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Sayfa oluşturucu eklentileri, tüm sayfaları tasarlamakiçin görsel bir sürükle ve bırak arayüzü sunar . Küçük işletmeler, tasarımcı adayları, WordPress ajansları, e-ticaret mağazaları ve daha fazlası tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Gutenberg daha iyi içerik oluşturmanıza yardımcı olurken, sayfa oluşturucu eklentileri satışlarınızı artırmanıza, aboneleri artırmanıza ve işinizi büyütmenize yardımcı olan daha iyi açılış sayfaları oluşturmanıza yardımcı olur. 

Gutenberg WordPress Sayfa Oluşturucularını Değiştirebilir mi? 

 Mevcut haliyle Gutenberg, WordPress'in daha önce sahip olduğundan daha iyi bir içerik editörüdür. Bu, güçlü WordPress sayfa oluşturucu eklentilerinin yerine geçmez. Bununla birlikte, Gutenberg'in işlevselliğini web sitelerinin menüler, widget'lar ve hatta kişiselleştirici gibi daha fazla alana genişletmesi WordPress yol haritasındadır . Gutenberg'in güçlü WordPress sayfa oluşturucu eklentilerine yaklaşıp yaklaşamayacağını belirlemek için gelişmeleri beklemek ve görmek zorunda kalacağız.

 Gutenberg ile Hangi Sayfa Oluşturucu Eklentisi Kullanılır? 

 Tüm üst WordPress sayfa oluşturucu eklentileri WordPress 5.0 ve yeni Gutenberg editörü ile iyi çalışır. En iyi WordPress sayfa oluşturucu eklentileriseçimimize ve bunların birbirleriyle nasıl istiflendiğine bir göz atabilirsiniz . Küçük bir işletme web sitesi oluşturuyorsanız ve çok az veya hiç teknik beceriye sahip değilseniz, Beaver Builder'ı öneririz . En acemi dostu WordPress sayfa oluşturucusudur ve özellikleriyle doludur. İkinci tercihimiz Divi olacaktı . Kullanımı kolaydır ve onlarca şablona, ​​modüle ve büyük bir kullanıcı topluluğuna erişmenizi sağlar. Umarız bu makale, Gutenberg blok düzenleyici vs WordPress sayfa oluşturucu eklentileri arasındaki farkı anlamanıza yardımcı olmuştur. Ayrıca , bütçenizi aşan bütçeyle web sitenizi nasıl büyüteceğinize dairkılavuzumuzu da görmek isteyebilirsiniz . Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğiticileri için YouTube Kanalımıza abone olun . Bizi Twitter ve Facebook'ta da bulabilirsiniz  

Yorum Gönder

0 Yorumlar